Skip to main content

Centrul Cultural Filantropic „Cuvioasa Parascheva” Buzău

  

Despre noi

Activităţi

Activităţi social-filantropice

Activităţi cultural-educaţionale

Parteneri

Galerie foto

Noutăţi

Contact

 

 

Activităţi cultural-educaţionale                               Activităţi cultural-educaţionale                             Activităţi cultural-educaţionale 

  Preocupările noastre vizează şi dimensiunea educaţională, care trebuie să prevaleze în demersul cotidian al fiecărei parohii. În noul context european, în condiţiile împărtăşirii unor principii şi valori comune cu alţi creştini, de aici şi de pretutindeni, într-un dialog aflat în continuă dezvoltare, am socotit oportun a încuraja şi maturiza educaţia ecumenică şi interculturală, prin organizarea unor activităţi specifice care au repurtat un real succes în urbea noastră, ca şi la mii de kilometri distanţă.

  În acest sens, începând cu anul 2004, părintele prof. Dima Marius Cristian, consilier educativ la Seminarul Teologic, a organizat grupul de dialog cu tinerii pentru a se pregăti în vederea participării la Întâlnirile internaţionale pentru tineret de la Taizé, Franţa. Aproape 50 de elevi şi studenţi, împreună cu profesori şi preoţi, s-au întâlnit în sala de conferinţe a Centrului nostru, pentru a discuta pe diverse teme spirituale şi care suscită interesul tinerilor de pe întreg mapamondul, pentru ca pe timpul verii, să călătorească împreună spre Comunitatea monahală de pe colinele burgunde, într-un pelerinaj al încrederii inimilor tinere, de dorul întâlnirii şi descoperirii aproapelui în comuniunea rugăciunii şi a cuvântului, la orice distanţă s-ar afla el. 

   În anii 2008-2009, instituţia noastră a găzduit două proiecte educaţionale complementare, anume Atelierele francofoniei şi Cursurile de cultură şi civilizaţie engleză.   

 

Aceste activităţi au fost organizate în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, având ca iniţiatori profesorii şi elevii acesteidistinse instituţii de învăţământ şi bucurându-se de participarea a zeci şi zeci de elevi şi profesori voluntari, de la şcolile şi liceele din judeţul nostru. Ei mărturisesc odată în plus importanţa descoperirii diferitelor universuri lingvistice, a lumii din spatele verbului rostit, setea de nou, predilecţia pentru alteritate, cultura călătoriei, dragostea de a împărtăşi..

De la începutul Postului Mare din anul 2009, Centrul nostru şi-a deschis din nou porţile pentru o altă activitate destinată tinerilor - programul de catehizare „Hristos împărtăşit copiilor”, desfăşurat sub înaltul patronaj al Patriarhiei Române şi derulat la parohia noastră, prin strădania preoţilor slujitori şi a unor profesori voluntari. Aceste întâlniri duminicale vin să răspundă unor nevoi din ce în ce mai simţite ale credincioşilor ortodocşi, dornici să înveţe cât mai mult despre credinţa pe care o mărturisesc şi să deprindă un ritm moral-religios productiv, de la vârste cât mai fragede.

 

 

 

Ca în fiecare vară, Centrul Cultural-Filantropic "Cuvioasa Parascheva" din Buzău, împreună cu Parohia omonimă, însuflețite permanent de neobositul Părinte prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, au organizat o excursie oferită gratuit copiilor de la Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 din Buzău, pe care comunitatea cartierului „Nicolae Titulescu” i-a primit în biserica și în sufletul ei de ani de zile.

Preoți profesori, educatori și voluntari, ne-am alăturat cu toții acestor mici prieteni, pornind spre Valea Teleajănului, vechi drum comercial și vatră monahală ale românilor trăitori pe aceste meleaguri si am vizitat: Parcul Memorial Constantin Stere din Ploiesti, Gradina Zoologica Bucov, Manastirea Ghighiu, Manastirea Zamfira, Casa memoriala "Nicolae Iorga" din Valenii de Munte si Salina Slanic Prahova.

La sfarsitul memorabilei zile de 5 septembrie 2013, ce am înțeles din nou ?! Că încetul cu încetul, acești copii au crescut sub ochii noștri, că s-au schimbat, au descoperit lumea atât cât le-a fost înlesnit, dar au păstrat permanent în sufletul lor atașamentul față de biserica și parohul ce i-au primit și prețuit ca pe copiii lor, recunoștință și zâmbete sincere pentru voluntarii care le sunt mereu alături și generozitate candidă în a da lecții de viață celor care se tem de năruirea vremelnică a lumii lor. Căutați acești copii și întâlniți-le privirea, prindeți-le mânuțele în ale voastre și strîngeți-i la piept. În rest, "au de toate"!